Gouden Boeken

In creatieve schrijf- en tekenbijeenkomsten word je begeleid bij het maken van een eigen visueel levensboek. Je hoeft niet te kunnen tekenen of schrijven. De opdrachten dragen bij aan een positieve blik op je bestaan. Waar ligt de verwondering, de trots, de eigenheid en de ontroering? Je geeft op creatieve en expressieve wijze vorm aan wat je wilt vertellen.

De persoonlijke tekeningen geven betekenis aan jouw leven, je ontdekt verborgen herinneringen. Waar werd jij blij van of ontroerd door? Door deze verhalen te delen in de groep ontstaat een gevoel van verbinding, echt contact. Ook kunnen ze van waarde zijn als aanknopingspunt voor een gesprek met je familie of vrienden. Aan het eind van de cursus binden we de boeken tot een persoonlijk Gouden Boek.

Doe mee met Gouden Boeken online of op locatie.
Kijk in de agenda voor een overzicht. 

Impressies van het project Gouden Boeken

Gouden Boeken bij Schalkhart - Haarlem 105

Gouden Boeken in Haarlem voor het project BuurtBLIK

 

Gouden Boeken door Haerlems Bodem

Gouden Boeken online & op locatie


Gouden Boeken ONLINE

Een moment voor jezelf, een moment van ontspanning, inspiratie, plezier en verbinding met elkaar vanuit huis. Samen creatief bezig zijn aan de hand van een opdracht en vervolgens de herinneringen en verhalen delen. Dat kan op een locatie, maar ook net zo goed online via telefoon, tablet of laptop! Dat je je ook op deze manier verbonden kan voelen, heeft zich inmiddels bewezen.

Wat je met aandacht belicht krijgt betekenis. Elk verhaal, ook al is het bescheiden, kan in zijn eigen kracht worden verbeeld en verwoord.

Ervaring met tekenen of schrijven is absoluut niet nodig. Iedereen kan meedoen! 

Hoe zien de bijeenkomsten eruit?
In creatieve schrijf- en tekenbijeenkomsten word je begeleid bij het maken van een eigen visueel levensboek. Tijdens de bijeenkomst krijg je inspirerende opdrachten om jouw eigen verhalen en gevoelens tot uitdrukking te brengen. Na afloop van de bijeenkomst worden de tekeningen en verhalen met elkaar gedeeld. Je werkt van huis uit op losse bladzijden. 
Docent Eva Durlacher

Praktische informatie
Elke woensdagochtend van 10:00 - 12:00 komen we bij elkaar om te schrijven, tekenen, schilderen of dichten, net waar je zin in hebt.

Je ontvangt per mail de link voor toegang tot de bijeenkomsten via het programma Zoom. Er is technische ondersteuning mogelijk indien het niet lukt om Zoom te installeren.

Strippenkaart
Je koopt een strippenkaart. Dus als je een keer niet kan, sla je een weekje over. Koop je een strippenkaart van 10x? Dan betaal je maar voor 9x!

Kosten
Strippenkaart voor 5x: € 67,50
Strippenkaart voor 10x : € 121,50
Bestellen

Gouden Boeken op LOCATIE

In het voorjaar bieden wij een 5-daagse Gouden Boekencursus in Haarlem.  Schrijf je nu in!

ABC architectuurcentrum | Haarlem
Donderdagochtend | 09.45 - 12.00 uur
Start donderdag 16 mei
Docent Eva Durlacher

Cursusdata
16- 23 - 30 mei en 
6 - 13 juni

Kosten
€ 140,00 voor 5 bijeenkomsten 
Tekenmaterialen zijn aanwezig
Je kunt je aanmelden via info@goudenverhalen.nl

 

Aanmelden of Interesse Gouden Boeken

Gouden Boeken Tekenopdrachtenboek

Wil jij na een cursus thuis door met tekenen? Dan kan nu met het Gouden Boeken Tekenopdrachtenboek. Hierin vind je 15 opdrachten die je direct aan het tekenen en schrijven zetten. Het volgen van deze opdrachten levert voor velen mooie verhalen en onverwachte herinneringen op. Leuk om te doen!

Kosten
Tekenopdrachtenboekje: € 17,50
Portokosten: € 4,- voor 1 boekje, € 5,- bij 2 of meer boekjes.

Je krijgt het boek binnen een paar dagen thuis gestuurd.

Bestel hier

Meer informatie

Alle activiteiten worden verzorgd door Eva Durlacher via stichting Gouden Verhalen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op (info@goudenverhalen.nl )

Klik hier voor de flyer

Goud Delven

Goud Delven - project

Naast de cursussen online- en op locatie, die toegankelijk zijn voor iedereen, ontwikkelt stichting Gouden Verhalen een speciaal, op maat gemaakt aanbod voor ouderen met een vorm van kwetsbaarheid.  

Lees hier meer over het project Goud Delven. 

Het project Goud Delven wordt financieel ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie, Het Maagdenhuis en stichting RCOAK.

Gouden Delven - opleiding 

Ben je geïnteresseerd in de Tekenmethode Goud Delven? In het najaar van 2024 start weer een 5-daagse opleiding.

Neem voor meer informatie  contact op met Eva Durlacher.  

Interesse

Agenda

Hier vind je alle activiteiten die momenteel ingepland staan. Meld je aan via de betreffende aanmeldknop.

Gouden Boeken op locatie
ABC Centrum | Haarlem 
Donderdagochtend | 10.00 - 12.00 uur
Start 16 mei 2024
Zie voor meer info hierboven.

Interesse Gouden Boeken op locatie

Online Gouden Boeken
Elke woensdagochtend | 10:00 – 12:00
Via een strippenkaart kun je losse bijeenkomsten bijwonen.

 

Bestellen strippenkaart Interesse Online Gouden Boeken

Gouden Boeken in de afgelopen jaren

In 2018/2019 is een pilot van Gouden Boeken gedaan in Haarlem. Op vier diverse locaties heeft een groep ouderen acht weken lang gewerkt aan hun eigen Gouden Boek. Het bleek een succesvolle formule. De in totaal veertig deelnemers hebben hun leven via tekenen en schrijven op een unieke manier vormgegeven. De groepen deelden onderling verhalen en gevoelens uit.

Na deze pilot zijn op veel andere locaties ook Gouden Boeken bijeenkomsten aangeboden. In 2020 is Online Gouden Boeken met succes opgezet. Hieronder een korte opsomming van locaties en samenwerkingspartners.

Locaties
Haarlem
Atelier de Kolk | Haarlem Centrum
Inloophuis Kennemerland | Locatie Schalkwijk
Mooizooi | Haarlem-Schalkwijk
Ontmoetingscentrum Schalkhart | Kennemerhart
Ontmoetingscentrum Dreefhart | Kennemerhart
Trefpunt ’t Trionk | Haarlem Effect
Verhalenhuis Haarlem | Haarlem-Noord
Wijkcentrum Binnensteeds |Haarlem Effect
Wooncentrum de Roos | Haarlem Effect
Woonzorgcentrum Janskliniek | Kennemerhart
Woonzorgcentrum Schoterhof | Kennemerhart

Heemstede
De Luifel | WIJ Heemstede

Santpoort-Noord
Inloophuis Kennemerland | Locatie Santpoort-Noord

Amsterdam
Huis van de Wijk | Buitenveldert
Lev-JMW-Joodswelzijn | Joods Amsterdam

Samenwerkingspartners
Haarlem Effect
Kennemerhart
Inloophuis Kennemerland
Odensehuis
Verhalenhuis Haarlem
Hart Haarlem
WIJ Heemstede
Lev-JMW-Joodswelzijn
De Zonnebloem

Gouden Boeken is mede mogelijk gemaakt door de volgende fondsen en stichtingen:
Cultuurstimuleringsfonds Gemeente Haarlem, Lang Leve Kunst Fonds, stichting RCOAK, fonds Sluyterman van Loo, J.C. Ruijgrok stichting, Fonds voor Cultuurparticipatie, VSB fonds, Stichting Het Maagdenhuis, Rabobank, Makaria stichting, Stichting Katholieke Openbare Bibliotheken, stichting Door Geven en Royal Talens Foundation

Stichting Gouden Verhalen

De stichting Gouden Verhalen stimuleert mensen om hun herinneringen en inzichten uit te drukken door middel van creatieve opdrachten en technieken. Daarvoor worden creatieve trainingen en cursussen georganiseerd. Ook produceert de stichting theater, storytelling, film, mixed media en exposities. De trainingen zijn toegankelijk voor iedereen met of zonder tekentalent. Voor vakmensen als docenten zijn speciale trainingen ontwikkeld.

 

Lees hier het beleidsplan van de stichting.

 

Jaarverslagen | 2019, 2020 en 2021
RSIN | 8594.91.626

 

Commissie van Aanbeveling
Hedy d'Ancona

Bestuur
Het bestuur van de stichting Gouden Verhalen wordt gevormd door

Karin Wissenburg | Voorzitter
Tekstschrijver en initiator Café de Liefde

Margriet Gordijn | Secretaris
Docent vaktherapie Hogeschool Utrecht
Vaktherapeut beeldend Antoni van Leeuwenhoek

John van de Gevel | Penningmeester
Arbeidsdeskundige

Uitvoering Gouden Boeken

Eva Durlacher | Beeldend kunstenaar en levenscoach
Goudader Trainingsbureau

Debbie Claassen | Projectcoördinator
Deb Projectsupport

Beloningsbeleid bestuur
Het bestuur van de stichting ontvangt geen vergoeding voor haar werkzaamheden. Wel kunnen de gemaakte onkosten worden vergoed, onder overlegging van een betalingsbewijs aan de penningmeester.

Personen achter Gouden Boeken

Eva Durlacher | Trainer, coach, kunsttherapeut
Na een beeldende opleiding op de Gerrit Rietveld academie en Media academie Hilversum werkte ik als beeldend kunstenaar en tv- en theatermaker. Vervolgens heb ik me gespecialiseerd in het werken met mensen, en volgde de driejarige ITIP- opleiding tot coach en trainer.

In 2003 richtte ik een eigen bedrijf op, Goudader trainingsbureau en Zicht loopbaanadvies. Ik gaf coaching en trainingen, voornamelijk gericht op het ontknopen van levensvragen en op het gebied van creatieve levensplanning. Ik ben een gediplomeerd mindfulness docent, zodat ik aan mijn coaching- en loopbaantrajecten een verdiepende laag kan toevoegen: creatieve mindfulness met je geheugen.

Mijn passie is het werken met levensverhalen en loopbanen. Als dochter van schrijver G.L. Durlacher was ik getuige van hoe mijn vader op latere leeftijd begon te schrijven. Hij verwoordde op een persoonlijke manier de verschrikkelijke geschiedenis die hem was overkomen. Deze verhalen zijn beeldend geschreven en juist in de kleine details werd voelbaar hoe hij toch had willen overleven na wat hem overkwam. De liefde voor het leven zelf, de essentie die zich toont in liefdevolle gebaren van mensen in een donkere periode. Ik groeide op met op de achtergrond deze geschiedenis die de kern werd van mijn werk. Mijn drijfveer was steeds te zoeken naar wat het leven ondanks de bittere familiegeschiedenis de moeite waard maakt om te leven.

Ieder leven is een kunstwerk en is het waard gehoord te worden. Ieders leven is van belang om zichtbaar te worden en te blijven.

Op 24 maart 2019 was Eva Durlacher de gast bij het programma de Verwondering van Annemiek Schrijver. Gedurende de uitzending vertelt Eva over haar achtergrond en haar motivatie voor het project Gouden Boeken.

Debbie Claassen | Projectcoördinator
Opgeleid als medisch biologisch analist en 12 jaar als medisch onderzoeker gewerkt op de VU Medisch Centrum. Vervolgens een opleiding Communicatie medewerker B via SRM gevolgd. Na een periode als Onderwijscoördinator in 2018 het besluit genomen om mijn organisatorische en communicatieve talenten in te zetten voor projecten binnen het sociale domein via mijn bedrijf Deb Projectsupport. Sinds 2018 ondersteun ik Eva Durlacher bij haar activiteiten om de projecten een goede organisatorische en communicatieve basis te geven. Andere projecten die ik heb ondersteund/uitgevoerd zijn oa BuurtBLIK Haarlem, Hart Haarlem (Open Dag, Haarlems Goud manifestatie) en Waternet (Waternetters verbinden).

Steun ons

Waarom ons steunen?
Stichting Gouden Verhalen wil het voor iedereen mogelijk maken om zijn herinneringen in beeld te brengen. Zij geloven in de positieve werking van het maken van je eigen Gouden Boek als een manier om op je leven terug te zien. De ervaringen en verhalen van de afgelopen jaren steunen ons ook in die overtuiging.

Om de cursussen van Gouden Boeken voor iedereen bereikbaar te maken, willen we de deelname kosten zo laag mogelijk houden en dat doen we dan ook. Dat kan echter alleen door aanvullende financiering. De stichting is afhankelijk van fondsen en subsidies voor de uitvoering van Gouden Boeken.

Mocht u het kunnen missen, stellen wij een donatie aan de stichting zeer op prijs.

Met deze donatie kunnen wij ook in de toekomst Gouden Boeken bijeenkomsten blijven verzorgen, een tekenpakket verzorgen voor diegene die geen spullen in huis hebben of net die financiële korting kunnen geven om het voor iemand mogelijk te maken.

Onze dank is groot!

Doneer

Contact

Heeft u een vraag over Gouden Boeken, of wilt u Gouden Boeken aanbieden aan uw doelgroep? Neem dan direct contact op met Eva Durlacher.
Heeft u een vraag aan stichting Gouden Verhalen en zijn activiteiten? Mail dan gerust. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Bestuur Gouden verhalen