Train-de-Trainer Programma 

(voor activiteitenbegeleiders en coördinatoren dagbestedingslocaties)

Herken je dit? Het kan best een uitdaging zijn om elke week leuke activiteiten te bedenken voor de groep die op de dagbesteding komt. Laat staan dat je graag de juiste inhoudelijk prikkelende zaken zou willen aanbieden. Zodat iemand met dementie zich gehoord en gewaardeerd voelt. 

Verdiepende dagbestedingsactiviteiten, die zorgen voor betere groepsdynamiek
Eva Durlacher heeft de afgelopen 5 jaar een succesvol, vernieuwend concept ontwikkeld in Haarlem. Het betreft een techniek die zeer geschikt is voor verschillende leeftijdsgroepen maar het is speciaal geschikt voor ouderen met dementie om door middel van creativiteit een ‘Gouden Boek’ (levensboek) te maken met daarin alledaagse tekeningen, die aanzetten tot zingeving, zelfwaardering en nieuw gespreksstof. 

Door dit project Goudenboeken zijn onze deelnemers meer een groep geworden, er is echt belangstelling voor elkaar, minder geruzie, en de persoonlijke tekeningen hangen bij ons aan de muren en leveren nog steeds mooie gesprekken op. Medewerker dagbesteding Kennemerhart

‘Gouden Boeken is een project met hoogwaardig kunstzinnige kwaliteit. Het stijgt uit boven het standaard aanbod van activiteiten.’ Hedy d’Ancona | Juryvoorzitter BNG Lang Leve Kunstprijs 2019

Nu is het tijd om haar techniek verder te verspreiden. Daarvoor is een train-de-trainer programma ontwikkeld. 

Wat levert het op?
Resultaat van een 5-daagse train-de-trainer Gouden Boeken is: 

 • Je bent na afloop zelf in staat tot het geven van een verdiepende dagbesteding.
 • Het levert minder stressvolle ouderen en een betere groepsdynamiek op.
 • Mantelzorgers worden ook geholpen, omdat het ‘Gouden Boek’ uitnodigt tot een gesprek. 
 • Het kan kosten besparen, omdat er is geen inhuur nodig is van dure dagbestedingsactiviteiten.

Wat levert het voor jezelf op?

 • Een persoonlijke training waarin je veel leert over jezelf en je eigen verhalen.
 • Leren en spelen met creatieve middelen, en daarmee je pallet aan teken en schrijf mogelijkheden vergroten.
 • Jouw talenten en creativiteit verder verdiepen.
 • Een nieuwe kijk op hoe met de deelnemers echt contact te hebben

Doelgroep
Dit train-de-trainer programma is bedoeld voor coördinatoren en activiteitenbegeleiders op een dagbestedingslocatie. 

Wie is Eva Durlacher  

Eva Durlacher is trainer, coach, kunsttherapeut wiens missie is dat ‘ieder leven het waard is om verteld en gehoord te worden’. Ze ontwikkelde al meerdere trainingen en activiteiten en is ze expert op het gebied van het ontknopen van levensvragen en creatieve levensplanning. Ook is ze gediplomeerd mindfulness docent. 

Inhoud Train-de-trainer 

 • 5 trainingsdagen met kennis over verhalen vertellen, groepsdynamica, creativiteit, ophalen diepere herinneringen, mindfulness, aanzetten tot vragen stellen, tekenopdrachten, tekenmateriaal en boekbinden. 
 • Data: 21 okt, 4 nov, 18 nov, en 13 januari 
 • 1x terugkomdag voor reflectie en optimalisatie (na twee maanden). 
 • Learning-by-doing; Een eigen levensboek maken. 
 • Na afloop ontvang je een ‘Gouden Boek Oefenmap’ met de belangrijkste technieken. 
 • Bekwaamheidscertificaat ‘Gouden boek methode’. 
 • Inclusief lunch, koffie, thee.
 • InCompany of via vrije inschrijving op centrale locatie (Midden Nederland) (nader te bepalen).

We hebben plek voor maximaal 10 personen. De totaalprijs is €1495,- p.p. excl. BTW. Een InCompany variant is ook mogelijk.  Inschrijven kan hier info@goudenboeken.nl Wil je eerst van Eva meer informatie? Neem dan gerust contact met haar op: 06-28781539 | info@goudenboeken.nl    

Wellicht kun je gebruik maken van deze subsidie bijdrageregeling:  https://werktuigppo.nl/

Exclusief  eerst een Proeverij!

Klinkt het je heel interessant, maar wil je het eerst zelf ervaren? Dat kan! Eva geeft exclusief op 9 september van 15:00 – 16:30 uur een korte gratis online werksessie van 1,5 uur. 

Of op 26 september van 15:00 – 16:30 uur. Op het aanmeldformulier kun je je inschrijven: 

Daarin gaan jullie aan de slag met één van de technieken en kun je al ervaren hoe Eva werkt. Natuurlijk licht ze ook kort het train-de-trainer programma toe. Inschrijven voor de gratis proeverij kan hier info@goudenboeken.nl . Er is plek voor maximaal 8 personen, dus wees er snel bij! 

  Aanmeldformulier


  9 september26 september

  Pieter (89 jaar) zit stil voor zich uit te staren en lijkt geheel afwezig. De leiding van de ontmoetingsgroep is dat wel van hem gewend. Hij zegt meestal niet veel. Waarschijnlijk de onzekerheid over zijn haperend brein.

   Op de tafels komen kwasten, verf, krijtjes en potloden te liggen. De opdracht luidt om iets te herinneren wat je vroeger heel graag deed, een activiteit wat je uit jezelf uren en uren kon doen, iets waar jij echt van hield.

   Eerst met losse woorden, daarna in tekening. Pieter lijkt de opdracht niet goed te begrijpen. Als ik bij hem ga zitten en nog eens de opdracht vertel, weet hij het opeens: Motorrijden.

   Hij begint te tekenen, en als ik na een tijdje weer kom kijken heeft hij een geweldige snel rijdende motor getekend. Als hij aan de beurt is om iets over zijn tekening te vertellen, gebeurt er iets wonderlijks. Pieter vertelt op mannelijke stoere toon over zijn passie voor motorrijden, de technische details van de motor, pk-krachten, de reizen die hij met zijn motor heeft gemaakt. Op dat moment is er niets van het haperend brein te merken.

   Hij is even de oude motorrijder, en weet alles nog. De medewerkers van de ontmoetingsgroep zijn verbaasd en opgetogen, Pieter is er weer! Ook de volgende tekensessies weet hij nog wat hij gemaakt heeft. Hij heeft steeds veel energie en plezier in de opdrachten. Ook op andere dagen in de groep is hij weer meer aanwezig en betrokken.